środa, 18 marca 2015

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach



Pyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie.

Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi.





SKŁADNIKI:
  • 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
  • 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu
  • 85 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag podgardla wieprzowego
  • 20 dag wątróbki z indyka
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • kawałek bulwy selera z rosołu
  • 35 dag cebuli
  • 3 kajzerki
  • 4 jajka
  • około 5 łyżeczek soli
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia)




WYKONANIE:


Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części.
Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć łopatkę, ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodać obraną cebulę.
Wątróbkę oczyści, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 10 minut, osączyć.
Miękkie mięso wyjąć z rondla, w przestudzonym wywarze namoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać.
Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć.
Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.
Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków.
Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem i umieścić w lodówce.
Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.















4 komentarze:

  1. Witaj ja bede robic ale blizej swiat wielkanocnych,musze go wyprobowac bo juz mam na niego ochote.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...