poniedziałek, 4 lutego 2013

Smażony panierowany camembert

I cóż, że kaloryczne? Od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo :)


Smażony panierowany camembert


Składniki dla dwóch osób:
2 serki camembert naturalny 120 g
1 duże jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia


Wykonanie:
W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Położyłam na rozgrzany olej i usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Podałam natychmiast, dopóki był gorący i w środku miał płynną konsystencję. Ja go zazwyczaj podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną.





SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE


A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :)


Sałata lodowa z miodowym winegretem


Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
dojrzała gruszka
około 20 dag ciemnych winogron
trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki
na sos:
łyżka soku z cytryny
łyżka płynnego miodu
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól
pieprz


Wykonanie:
Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce.
Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji.
Sosem polałam sałatę tuż przed podaniem.

11 komentarzy:

  1. uwielbiam ten ser, a Twój w panierce wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. panierowany camembert to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś zaszalałam i zrobiłam sobie w tej samej wersji na kolację ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Wygląda naprawdę smakowicie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja wczoraj właśnie robiłam na obiad z makaronem mini lasagne i żurawiną. Kaloryczne, ale pyszne :)

      Usuń
  6. Super przepis ;)

    pozdrawiam
    http://followthefashion.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)