piątek, 22 lutego 2013

Muffiny z marshmallow i białą czekoladą

Małe co nieco dla mniejszych i większych łasuchów :)
Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła.


Muffiny z marshmallow i białą czekoladą


Składniki na 12 sztuk:
225 g mąki pszennej
50 g kakao (3 czubate łyżki)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
100 g białej czekolady
50 g pianek marshmallow
2 duże jajka
250 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
dodatkowo: odrobina cukru pudru do posypania



Wykonanie:
Pianki marshmallow pokroiłam w mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam.

W jednej misce wymieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, cukier, posiekaną czekoladę i pokrojone pianki.

W drugiej misce rozmąciłam widelcem wybite jajka, wymieszałam je z olejem i mlekiem. Płynne składniki dodałam do sypkich i szybko ale niezbyt starannie wymieszałam. Składniki powinny się jedynie połączyć. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem (w oryginalnym przepisie polecają 200 stopni bez termo obiegu). Masę przełożyłam do wyłożonej papilotkami foremki.

Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiłam babeczki na kilka minut dopóki nie przestały bulgotać „gejzerki” z pianek. Ponieważ muffiny troszkę się przez te „gejzerki” przykleiły do formy, delikatnie w tych miejscach odcięłam je nożem i wyjęłam na kratkę kuchenną.






4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)