Na początku dobra rada – do tego dania warto kupić kiełbasę dobrej jakości, a nie byle jaką tanią marketową, bo to od jej jakości zależy smak całej potrawy.
Biała kiełbasa duszona w piwie |
4 białe
surowe kiełbaski
liść laurowy
majeranek
1 łyżka
margaryny
2 duże
cebule
30 dag
pieczarek
1 duża
czerwona papryka
papryka
sproszkowana
sól
duży ząbek
czosnku
około 1
szklanki jasnego piwa
posiekany
szczypior do posypania
W rondlu
zagotowałam wodę, wsypałam do niej łyżeczkę majeranku, wrzuciłam listek laurowy
i włożyłam kiełbasę. Na wolnym ogniu gotowałam kiełbasę ok. 20 minut. W
międzyczasie pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki, paprykę umyłam i
pokroiłam w krótkie paseczki, cebulę obrałam i pokroiłam w półplastry. Obrałam
czosnek i przekroiłam ząbek na pół (w czasie duszenia całkiem się rozleci). Osączyłam
kiełbasę z wody i podzieliłam na pojedyncze kawałki. Z braku głębokiej patelni
rozgrzałam margarynę w rondlu, na dość dużym ogniu obsmażyłam na niej kiełbasę
z obu stron na rumiano. Najpierw dołożyłam cebulę, a kiedy troszkę zmiękła,
wsypałam paprykę i pieczarki. Kiedy warzywa puściły sok, dodałam paprykę
sproszkowaną, majeranek, troszkę soli i czosnek. Na dość dużym ogniu
podsmażałam wszystko razem do momentu, aż sos z warzyw prawie całkiem
odparował. Wtedy podlałam całość piwem – około 1 szklanki – całość ma się
dusić, ale nie gotować. Pod częściowym przykryciem na malutkim ogniu dusiłam
kiełbasę przez godzinę. Od czasu do czasu całość mieszałam i odwracałam
kiełbasę na drugi boczek. Można dusić dłużej, bo chodzi o to, żeby warzywa jak
najbardziej się rozgotowały tworząc pyszny „sosik”. Na koniec odparowałam
nadmiar płynu. Kiełbasę podałam posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Biała kiełbasa duszona w piwie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)