tag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post3254813138844129481..comments2023-09-23T13:13:21.758+02:00Comments on Kuchenne zapiski Edyty: Chleb z kiszoną kapustą na żytnim zakwasieEdyta H.http://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-22089443368583484062015-04-01T17:08:49.754+02:002015-04-01T17:08:49.754+02:00Super! Cieszę się, że wszystko dobrze poszło :)Super! Cieszę się, że wszystko dobrze poszło :)Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-75449254943595817432015-04-01T13:40:41.406+02:002015-04-01T13:40:41.406+02:00Dziękuję za odpowiedź i przepis :) Jakoże był to m...Dziękuję za odpowiedź i przepis :) Jakoże był to mój drugi bochenek w życiu za bardzo się pośpieszyłam i nie odczekałam odpowiednio długo po dokarmieniu zakwasu. Następnego dnia zakwas zaczął ładnie pracować i obecnie pachnie przyjemnie coś pomiędzy winem a makowcem ;) dorobiłam się też dwoch kolejnych smakowitych bochenków..<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-30835093680215316212015-03-28T15:55:44.107+01:002015-03-28T15:55:44.107+01:00Bardzo się cieszę, że za pierwszym razem chleb się...Bardzo się cieszę, że za pierwszym razem chleb się udał i smakował. Czy piekła Pani za drugim razem z tego samego zakwasu? Czasem warto doprowadzony do temperatury pokojowej zakwas dokarmić i pozostawić na 3-4 godziny przed dodaniem do ciasta. Mnie słabiej wyrasta chleb zazwyczaj wtedy, kiedy mam chłodniej w mieszkaniu. A zakwas powinien być kwaśny. Trzeba tylko patrzeć, czy nie zmienia się jego kolor, albo zapach. Może kwaśny smak chleba spowodowała przekiszona kapusta? Już sama nie wiem jaka mogła być przyczyna :(Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-84519845214255692862015-03-28T10:47:42.127+01:002015-03-28T10:47:42.127+01:00Pani Edyto zrobiłam chlebek z powyższej receptury ...Pani Edyto zrobiłam chlebek z powyższej receptury za pierwszym razem upieczony na dopiero co zrobionym zakwasie (również z Pani przepisu) wyrósł ładnie i był bardzo smaczny. Teraz po tygodniu wyrósł dość słabo i ma kwaśny smak, sam zakwas jest też dosć kwaśny do octu mu daleko ale czy jest z nim wszystko w porządku? Jak właściwie powinien smakować zakwas żytni?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-13169592614828325672013-01-25T18:10:58.951+01:002013-01-25T18:10:58.951+01:00Kiedy wykonanie zakwasu jest bardzo proste i trwa ...Kiedy wykonanie zakwasu jest bardzo proste i trwa tylko kilka dni :)Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-20073399953992935662013-01-25T17:05:16.336+01:002013-01-25T17:05:16.336+01:00Strasznie jestem ciekawa, jak chleb z dodatkiem ka...Strasznie jestem ciekawa, jak chleb z dodatkiem kapusty kiszonej może smakować. Nie mam zakwasu, więc sobie nie zrobię, chociaż - może kiedyś... :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-89543678624437189012013-01-22T19:42:06.594+01:002013-01-22T19:42:06.594+01:00Rzeczywiście nietypowy, ale dobrze się komponuje :...Rzeczywiście nietypowy, ale dobrze się komponuje :)Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-45541251415328646602013-01-22T09:43:15.515+01:002013-01-22T09:43:15.515+01:00Zaintrygował mnie ten chlebuś, ta kapusta kiszona ...Zaintrygował mnie ten chlebuś, ta kapusta kiszona to taki nietypowy dodatek.Olkahttps://www.blogger.com/profile/02418334239971007261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-16078908622837882852013-01-21T23:06:34.986+01:002013-01-21T23:06:34.986+01:00Dziękuję za garść dobrych rad :)
Do zakwasu żytnie...Dziękuję za garść dobrych rad :)<br />Do zakwasu żytniego używam tylko mąki żytniej, to chyba logiczne ;)<br />Drożdże dodaję, bo zazwyczaj nie mogę czekać kilkanaście godzin na wyrośnięcie ciasta. Kiedyś piekłam tylko na zakwasie, ale z włożeniem do piekarnika trzeba było czekać co najmniej 12 godzin. A co do pleśnienia - nigdy nie udało mi się przetrzymać chlebka dłużej niż 4 dni, i to nie ze względu na pleśń :D Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5133913623449529466.post-80324081890102083302013-01-21T22:45:42.764+01:002013-01-21T22:45:42.764+01:00Do zakwasu żytniego używaj mąki żytniej i nie wiem...Do zakwasu żytniego używaj mąki żytniej i nie wiem po kiego grzyba dodajesz drożdży? Chleb na zakwasie to chleb na zakwasie, nie potrzebuje dodatków drożdżowych, które tylko przyśpieszają pleśnienie chleba. Ciasto lepiej Ci wyrośnie jak do piekarnika włożysz kilka cienkich cegieł szamotowych bo termiczne promieniowanie kwarcu ma duży wpływ na wypiek - dlatego chlebuś jest lepszy z pieców ceglanych (niż z 'nowoczesnych' konstrukcji ze stali hutniczej) i opalany drewnem :)Anonymousnoreply@blogger.com