Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :)
CIASTO:
- 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
- 3 dag świeżych drożdży
- około 1 szklanki mleka
- 1 jajko
- 8 dag cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 8 dag masła
- 16 g cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
- 6 dag mąki pszennej
- 3 dag cukru
- 3 dag masła
DODATKOWO:
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Drożdże
pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego
mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Do
przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko,
stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając
łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie
przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut).
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Z podanych
składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Foremkę na
keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia
lub posmarować masłem.
Wyrośnięte
ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po
wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i
posypać kruszonką.
Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40
minut.