sobota, 5 kwietnia 2014

Karaibski chlebek kokosowy

Dawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych.
Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja).





SKŁADNIKI:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
15 dag wiórków kokosowych
małe opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/4 szklanki mleka
2 duże jajka
8 dag masła



WYKONANIE:
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem, ale nie polecam, bo chlebek ma tendencję do pękania).
Masło stopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, wymieszać.
Dodać mleko, roztrzepane jajka i przestudzone masło, dokładnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki.
Piec około 60 minut do suchego patyczka.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Kroić na kromki i opiekać w tosterze (w ostateczności może być sucha patelnia).

Zamrożony chleb można przechowywać do miesiąca.

7 komentarzy:

  1. Witaj Edytko:) kokos uwielbiam, nawet dzisiaj mam ciacho z nim w roli głównej.
    Chlebuś zapowiada sie pysznie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Reniu, że kokos to taka rzecz, że albo się ją uwielbia albo nienawidzi. Ja uwielbiam, ale mój ślubny, który kokosa nie lubi, wczoraj zjadł pokaźną porcję chlebka bez opiekania, a potem stwierdził, że "całkiem to niezłe" :)
      W sumie niewiele mi zostało do zmrożenia :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. To w jaki sposób opisałaś ten chlebek brzmi interesująco. Przydałby mi się taki jako dodatek do śniadania na słodko ;) Przepis do zapisania.
    Zapraszam do siebie na faszerowane jajka i babkę :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...